Bistand eller uviklingssamarbeid er betegnelsen på offentlige og private finansielle og andre materielle overføringer fra giverland til mottakerland i den hensikt å bistå regioner og stater, organisasjoner og grupper i deres sosiale og økonomiske utvikling for å fremme økonomisk vekst og bekjempe fattigdom. Tidligere ble begrepet utviklingshjelp (u-hjelp) brukt, men dette blir gjerne unngått i dag fordi det av mange anses å ha et negativt og paternalistisk utgangspunkt.
Det overordnede formålet med og tanken bak internasjonal bistand har tradisjonelt vært å bekjempe fattigdom og fremme varig sosial og økonomisk utvikling i mottagerlandene. Flere land, deriblant Norge, legger også vekt på at bistanden skal bidra til sosial og økonomisk utjevning innad i et land og mellom utviklingsland og industrialiserte land.
De senere årene er også dimensjoner som kjønn og miljø, herunder klimautfordringene, kommet sterkere inn. En annen nyere sentral dimensjon er å fremme internasjonal sikkerhet gjennom å styrke demokratiet lokalt og regionalt. Hensyn til det globale miljøet, så vel som sosial utvikling blant annet for å dempe migrasjon, ses både i et utviklings- og sikkerhetsmessig perspektiv.
En underliggende forutsetning som de siste par tiårene er tillagt stor vekt i internasjonal bistand, er såkalt godt styresett, herunder en åpen (transparent) og ansvarlig forvaltning.
Den offisielle bistanden (Official Development Assistance, ODA) skal regnskapsføres i henhold til retningslinjene som OECDs utviklingshjelpskomité (DAC) har utarbeidet. Norsk offentlig bistand går både gjennom bilaterale og multilaterale kanaler.
Bistanden har ulike former og mange aktører, og det er ulik praksis fra land til land mht. hvordan utviklingssamarbeidet gjennomføres. En del av dens målsettinger og metoder er omstridte. Flere tiårs erfaringer har vist at bistand i tradisjonell forstand ikke har maktet å løse de globale fattigdomsproblemene og minske kløften mellom den rike og fattige delen av verden.
(Kilder: Bistandsleksikon, Store Norske Leksikon)